Anasayfa / Yasaklı Sitelere Girmek / Youtube DNS

Youtube DNS Ayarları

Son zamanlarda internet erişimimize yapılan kısıtlamalar maalesef durmak bilmiyor. Ve yapılan bu kısıtlamalarda en çok sosyal medya diye tabir ettiğimiz Facebook, Twitter, Youtube vb. siteler üzerine oluyor. Özellikle ülkemizde yaşanan bir problem sonrası ilgili problem ile ilgili basın yasağı getirildikten sonra mutlaka Youtube'a girişler de engelleniyor. Buradan da ilgili olay ile ilgili video paylaşımı yapılması istenmiyor belli ki. Fakat bazen öyle zamanlar geliyor ki bu yasaklar günler hatta haftalar sürebiliyor. Geçtiğimiz yıllarda Youtube TİB tarafından kalıcı olarak 1 ay'a yakın bir süre yasaklanmıştı. Bir çoğumuzun bazen eğlence amaçlı videolar izlediği, bazense bilgi edinmek için vakit geçirdiği platform Youtube'nin yasaklanması gerçekten can sıkan bir durum. Fakat yapılan bu yasakta da bilgisayarınızda küçük bir kaç ayar değişikliği yaparak ilgili sitelere erişmek mümkün. Öncelikle eskiden TİB şuan ise BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) tarafından yapılan yasaklamaların DNS (Domain Name System) kaynaklı yapıldığını belirtelim. BTK tarafından bir siteye erişim engellenmek istendiğinde servis sağlayıcılarına ilgili site iletilip DNS sunucularında bu sitenin yasaklanması isteniyor. Servis sağlayıcıları ise bu değişikliği en fazla 24 saat içerisinde yapmak durumunda kalıyor. Ve eğer siz servis sağlayıcınıza ait default DNS adreslerini kullanıyorsanız BTK'nın yasakladığı siteye erişmeye çalıştığınızda BTK yasak sayfası ile karşılaşıyorsunuz. Aslında bu durumu çokta büyütmeye gerek yok, yapılan çokta büyük bir şey değil. Sadece ilgili site kullanılan DNS sunucuları üzerinden yasaklanıyor ve kullanıcıya bu site yerine BTK yasak index'i gösteriliyor. Yani kısaca olayı özetlemek gerekirse DNS suncuları üzerinden bir kullanıcıya girilmeye çalışılan web sitesi yerine istenilen başka bir web sitesi gösterilebilir. BTK'da işte tam bundan yararlanarak siteler üzerinde yasaklama yapıyor.

Fakat biz servis sağlayıcılarımızın default DNS adreslerini kullanmayıp, daha özgür farklı DNS sunucularını kullanrsak tabi ki işler değişiyor. O zaman BTK tarafından yapılan yasaklamalardan etkilenmemiş oluyoruz. Türkiyede ki internet servis sağlayıcılarının (TTnet, Superonline, Uydunet vb.) DNS sunucularından farklı bir DNS sunucusu kullanmamız Youtube'a veya yasaklanmış herhangi başka bir siteye erişmemiz için yeterli.

DNS adreslerinizde değişiklik yapmak için bilgisayarınızın veya telefonunuzun "İnternet Ayarları" bölümüne erişmeniz yeterli olacaktır. Çoğu işletim sisteminde bu bölümde DNS ayarları ile ilgili kutucuklar görürsünüz. Eğer daha önceden herhangi bir DNS değişikliği yapmadıysanız bu kutucuklar sizde default olarak işaretlidir, siz kendi DNS sunucularımı girmek istiyorum benzeri bir seçeneği seçip yeni kullanacağınız DNS sunucularını bu adreslere gireceksiniz. Baz işletim sistemlerin DNS ayarına izin vermediğini belirtelim, örneğin IOS cihazlarda mobil veri (LTE) üzerinden herhangi bir DNS ayarı yapmanız maalesef mümkün değil. Fakat bunun yanında Wi-Fi üzerinden DNS ayarı değişikliği yapabilirsiniz.Kısaca anlatmak gerekirse IOS, iPhone kullanıcısı iseniz telefonunuzun internetinden Youtube'a girmeniz mümkün değil fakat Wi-Fi üzerinden girebilirsiniz.

Kullanacağınız DNS adreslerinin seçimide önemli olan bir diğer konu. Eğer yanlış bir DNS adresi seçimi yaparsanız kimi zaman internete hiç erişemeyeceğiniz gibi kimi zamanda belirli sitelere erişim sağlayamazsınız. Bu sebepten seçeceğiniz DNS adresleri çok kullanılan ve büyük şirketlere ait DNS adresleri olmalıdır. Örnek vermek gerekirse Google DNS veya Yandex DNS kullanabilirsiniz. Bu iki DNS adresini yazının sonunda sizlerle paylaşacağız, bunun haricinde farklı bir DNS adresi kullanmak istiyorsanız internette araştırma yaparak bir çok DNS sunucusu bulabilirsiniz.

  • Google DNS: 8.8.8.8 - 8.8.4.4
  • Yandex DNS: 77.88.8.8 - 77.88.8.1