Anasayfa / DNS Ayarları / Android DNS Ayarları & DNS

Android DNS Ayarları & DNS

Günümüzde ülkemizdeki internet gezintisini engelleme konusunda birçok çalışma yapılmaktadır. Bunlardan birisi de web sitelerine erişimin yasaklanmasıdır. Çoğunlukla yetişkin içerikli siteler bu yasaklanmaya maruz kalsa da bazen yanlış bir karar sonucu ya da çeşitli sebeplerden her gün kullanmakta olduğumuz web siteleri de yasaklanabilmektedir. Buna en basit şekilde örnek vermek gerekirse Facebook, Twitter ve YouTube gibi birçoğumuzun hemen hemen her gün girdiği sosyal medya sitelerine zaman zaman ülkemiz üzerinden erişilememektedir. İşte böyle durumlarda koyulan bu engeli aşmamız için DNS adreslerine başvurmamız bize yardımcı olacaktır. Bilgisayar üzerinde DNS değiştirmeyi artık hemen hemen herkes biliyor. Peki Android işletim sistemine sahip telefonlar ve tabletlerde bu işlem nasıl yapılıyor? Yazımızda Android işletim sistemine sahip tüm telefonlar ve tabletlerde nasıl DNS adresi değiştirebileceğinizi adım adım anlattık.

Öncelikle DNS değiştirme işlemi için cihazınızın Android sürümü önemsizdir, tüm sürümlerde bu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca cihazınızın "root" işleminden geçmiş olmasına da gerek yok. Sadece bir Wi-Fi ağına bağlı olmanız yeterlidir, mobil operatör internetini kullanırken DNS değiştirmek için cihanızın "root" edilmiş olması gerekmektedir.

Eğer Wi-Fi ağına bağlanarak DNS değiştirmek ve yasakları aşmak istiyorsanız aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir:

Android DNS Değiştirme

  • Android işletim sisteminin herhangi bir sürümü telefon ve tabletinizin "Ayarlar" menüsüne, daha sonra da "Kablosuz Bağlantı" seçeneğine ulaşın.
  • DNS ayarı uygulamak istediğiniz kablosuz ağa bağlanın, eğer zaten bağlıysanız bağlantının sorunsuz olup olmadığını kontrol edin.
  • Kullanmak istediğiniz ağın üzerine parmağınızı basılı tutun ve açılan menüden "Ağı Değiştir" seçeneğine dokunun.
  • Gelen ekrandaki seçeneklerden "Gelişmiş seçenekleri göster" seçeceğini seçin.
  • Eğer daha önce ilgili kablosuz ağın DNS ayarını değiştirmediyseniz varsayılan olarak "DHCP" yer alıyor olacaktır. Bu seçeneği "Statik" olarak değiştirin. Bu adımdan sonra aşağıda yer alan DNS 1 ve DNS 2 kutucuklarına kullanmak istediğiniz DNS adreslerini girin.
  • Yaptıklarınızı kaydedip işlemi bitirdikten sonra internet bağlantınızın bir kereliğine kapatıp tekrardan açın. Artık cihazınız sorunsuz bir şekilde Wi-Fi bağlantınız üzerinden yasaklı sitelerine erişim sağlayabilirsiniz.

Eğer mobil operatör şirketlerinin sağladı interneti kullanarak yasaklı sitelere girmek istiyorsanız bunun için cihazınızın "root" işleminden geçmiş olması gerekiyor. Root işlemi her marka ve model için farklı bir şekilde yapıldığından yazımızda bundan bahsetmeyeceğiz.

Öncelikle root edilmiş cihazınıza Google Play üzerinden Set DNS uygulamasını indirip kurun. Daha kurduğunuz bu uygulamayı açın.

Set DNS uygulamasını ilk kez çalıştırıyorsanız sizden "Superuser" yetkisi isteyecektir. Açılan yetki penceresinde "Allow" (İzin ver) seçeneğine dokunarak uygulamaya yönetici yetkilerini sağlıyoruz.

Set DNS uygulamasının arayüzü oldukça basit, bu sebepten kullanımı kolaydır. Üstteki menüden kullanmak istediğiniz DNS adreslerini seçin, örneğin Google DNS seçerek devam edelim. DNS1 ve DNS2 alanı "8.8.8.8" ve "8.8.4.4" olarak güncellenecektir.

Seçimimizi yaptıktan sonra "Apply" (Uygula) seçeneğine dokunarak ayarlarımızı kaydedelim. Artık mobil operatör (Turkcell, Türk Telekom ve Vodofone) internetinizi kullanarak yasaklı sitelere erişim sağlayabilirsiniz.

Yazımızı sonlandırmadan önce hangi DNS servisini kullanacağına karar veremeyen okuyucularımıza birkaç tavsiye vereceğiz. Herkesin hemen hemen bildiği ve kullandığı Google DNS adresleri (8.8.8.8, 8.8.4.4) artık maalesef her durumda çözüm olmamakta. Bu sebepten dolayı sizlerle kullanabileceğiniz diğer alternatif DNS adreslerini paylaşıyoruz. Yandex DNS veya OpenDNS kullanarak yasaklı sitelere erişim probleminizi çözebilirsiniz.

  • Yandex DNS: 77.88.8.8 - 77.88.8.1
  • Open DNS: 208.67.222.222 - 208.67.220.220
  • Google DNS: 8.8.8.8 - 8.8.4.4 (Bazı durumlarda çözüm sunamıyor, tercih size kalmış.)

Ayrıca eğer tüm bu işlemleri yapıp cihazınızın kullandığı DNS adreslerini değiştirmenize rağmen sorununuz çözülmediyse size VPN uygulamalarını kullanmanızı önerebiliriz. Google Play üzerinden indirebileceğiniz birçok VPN uygulamasına kolayca ulaşabilirsiniz.