Anasayfa / Yasaklı Sitelere Girmek / Twitter DNS

Twitter DNS Ayarları

Bu yazımızda sizlere Twitter'a girebilmek için DNS değiştirme yöntemlerini anlatacağız. Son zamanlarda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ve BTK tarafından yapılan yasaklamalar sonucunda kimi zamanlarda Twitter'a erişimimiz kısıtlanabiliyor. Bu gibi durumlarda da Twitter'a erişebilmeniz için kullandığınız DNS adreslerinde değişiklik yapmanız gerekiyor. Bu yazıda sizlere DNS hakkında bilgiler verip, Twitter'a girmek için nasıl DNS değiştireceğinizden ve hangi DNS adreslerini kullanmanız gerektiğinden bahsedeceğiz.

Öncelikle hala bilgisi olmayanlar için DNS'in ne olduğundan bahsedelim. DNS aslında sizin web sitelerine bağlanırken kullandığınız aracı sunuculardır. Açılımı Domain Name System'dir ve Türkçeye çevirdiğimiz zaman Alan Adı Sistemi gibi bir tercümesi olmaktadır. Aslında internet üzerinde DNS alan adlarının yönlendirildiği IP adreslerine karşılık geliyor olsada bizim burada bahsettiğimiz DNS sistemi çok daha farklıdır. Fakat DNS diye bir şey olmasaydı girdiğimiz internet sitelerine siteadi.com şeklinde girmek yerine IP adresi girerek giriş yapıyor olacaktık. Konumuza döndüğümüz zaman kullandığınız DNS sunucularının sahipleri sizin giriş yaptığınız siteler hakkında istediği değişikliği yapabilirler. Örneğin siz Twitter.com'a girmek istiyorsunuz fakat sizi bunun yerine hazırladıkları bir TİB engel sayfasına yönlendirebilirler. Aslında yapılanda tam olarak bu zaten. Fakat biz servis sağlayıcılarımıza ait bu default DNS sunucularını kullanmak yerine özel firmalara (Google, Yandex vb. gibi) ait DNS sunucularını kullanacağız. Bu şekilde bizim giriş yaptığımız siteler üzerinde herhangi bir yasak olmamış olacak. Ayrıca sadece Twitter'a girmek için değil tüm yasaklı sitelere girmek için DNS değiştirmeniz gerekli bunun yanı sıra güvenli ve hızlı bir internet içinde DNS sunucularınızı değiştirmenizde yarar olduğunu bilmenizi isteriz.

Nasıl DNS değiştireceğinizi bilmiyorsanız sitemizde bunun hakkında makaleler bulabilirsiniz. Fakat kısaca bahsetmemiz gerekirse, Windows işletim sistemi için denetim masasından veya sağ alt kısımdaki görev çubuğundan "Ağ Bağdaştırıcısı" bölümüne ulaşmanız ve "Ağ Özellikleri"ne giriş yapmanız gerekli. Daha sonra IPv4 kuralları bölümüne tıklayarak DNS değişikliği bölümünü görüntüleyebilirsiniz. Bu her işletim sisteminde değişiklik göstersede temel mantık aynıdır. Bir çok işletim sistemi olduğundan hepsini bu yazıda anlatmamız mümkün olmasada temelini kavramanız bütün işletim sistemlerinde bu işlemi yapmanız için yeterli olacaktır. Temelde ulaşmanız gereken yer "Ağ" veya "İnternet" ayarlarıdır. Buraya giriş yaptıktan sonra seçeneklere bakarak DNS ayarlarının olduğu bölümü görüntüleyebilirsiniz. Eğer her şeyi yapmanıza rağmen ilgili bölüme ulaşamadıysanız işletim sisteminiz DNS değiştirmeyi desteklemiyor olabilir. Bu durumda modem arayüzü üzerinden DNS değiştirebilirsiniz.

Nasıl DNS değiştireceğiniz hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra sıra geldi hangi DNS sunucularını kullanmanız gerektiğine. Öncelikle şunu bilmelisiniz, hangi DNS sunucusunu seçerseniz seçin güvenilir ve büyük bir firmanın sunucusu olmasına özen göstermeniz gerektiğini unutmayın. Sizin DNS sunucularınız değiştirilerek bilgisayarınızın internet erişimi bir zombi gibi kullanılıp saldırganların amaçlarına yönelik şeyler yaptırılabilir. Biz bu durumu BotNET olarak tabir ediyoruz. Bu gibi durumların önüne geçmek ve zararlı BotNET ağlarına katılmamak için kullanacağımız DNS sunucusu seçimi çok önemlidir. Her önümüze gelen DNS adreslerini kesinlikle kullanmamlıyız. En güvenilir, en hızlı ve Twitter vb. yasaklı sitelere erişimin mümkün olduğu 3 adet DNS adresi vardır. Google DNS, Yandex DNS ve OpenDNS. Bunun haricinde bir çok DNS sunucusu olsada biz size bu üçünü öneriyoruz. Aşağıda ilgili servislerin DNS adreslerini paylaştık, istediğiniz birini seçip kullanabilirsiniz.

  • CloudFlare DNS: 1.1.1.1 - 1.0.0.1
  • Google DNS: 8.8.8.8 - 8.8.4.4
  • Yandex DNS: 77.88.8.8 - 77.88.8.1
  • Open DNS: 208.67.222.222 - 208.67.220.220