Anasayfa / DNS Ayarları / Ubuntu DNS Ayarları & Değiştirme

Ubuntu DNS Değiştirme

Ülkemizde internet sitelerinin yasaklanması artık rutin bir hal almaya başladı. Gerekli gereksiz birçok internet sitesi Türkiye üzerinden erişime kapatılmakta. Bu kapatılan siteler arasına her gün kullandığımız bir sitenin katılması bizi zor duruma sokacak ve işlerimizin aksamasını sağlayacaktır. En basit bir örnek vermek gerekirse hepimizin kullandığı Facebook, Twitter ve YouTube gibi sosyal medya sitelerine bile zaman zaman erişim engeli ile girişler kapatılmaktadır. Bu gibi durumlarda DNS adreslerini değiştirmek sorunumuza kolay bir çözüm sağlamaktadır. Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlarda pek çok insan tarafından bilinen DNS değiştirme işlemini Ubuntu işletim sisteminde nasıl yapabileceğinizi anlatan bir yazı hazırladık. Bu yazımızda anlattıklarımızı uyguladığınız taktirde daha önce erişemediğiniz engelli sitelere herhangi bir problem yaşamadan erişim sağlayabileceksiniz. Gelin hep beraber Ubuntu üzerinde DNS adreslerini nasıl değiştirebileceğimize göz atalım.

Öncelikle bu işlemi gerçekleştirmek için kullanabileceğimiz 3 farklı yöntem bulunmaktadır. Size en kolay gelenini ve uygun olanını kullanarak aynı sonucu elde edebilirsiniz.

Ağ bağlantıları arayüzü üzerinden DNS adresi değişikliği yapabilirsiniz. Bu yöntemle sistem genelinde değil sadece belirlediğiniz ağın DNS adreslerini değiştirebilirsiniz.

Bunun için masaüstünde sağ üst tarafta bulunan İnternet bağlantı simgesine tıklayın, açılan menüde en alttaki seçenek olan "Bağlantıları Düzenle..." seçeneğine tıklayın. Açılan pencerede Kablolu ve Kablosuz sekmeleri üzerinden kullandığınız bağlantının üzerine gelin ve "Düzenle" düğmesine tıklayın. Açılan pencerede "IPv4 Ayarları" seçeneğine gelin.

Burada "Yöntem:" seçeneğini "Sadece Otomatik (DHCP) Adresler" olarak değiştirin ve "DNS Sunucuları:" kısmına, kullanmak istediğiniz DNS adreslerini aralarında virgül bırakarak yazın. Ardından bilgisayarı yeniden başlatın.

dhclient.conf dosyası üzerinden ise ağ ayarlarının tutulduğu sistem dosyasına elle müdahale ederek sistem genelinde DNS adresini değiştirebilir ve yasaklı sitelere erişebilirsiniz.

Bunun için öncelikle "Terminal"i açın ve alttaki komutu girin. Bu komut, ilgili ayar dosyasını yetkili olarak bir metin editöründe açmanızı sağlayacaktır. Eğer Terminal yüklü değil ise "Software Center"a gelip Terminal’i yüklemeniz gerekiyor. Ubuntu'da Terminal, Windows'taki komut satırı ile aynı anlama geliyor.

sudo -H gedit /etc/dhcp/dhclient.conf

Karşınıza gelen metin dosyasında şu satırı bulun. Eğer bulmakta zorlanıyorsanız menülerden Ara'yı kullanabilirsiniz.

prepend domain-name-servers 127.0.0.1

Bu satırı bulduktan sonra şu şekilde değiştirmeli ve eğer önünde # işareti varsa bu işareti kaldırmalısınız. (Aşağıdaki satırda Google DNS adresleri kullanılmıştır.)

prepend domain-name-servers 8.8.8.8,8.8.4.4;

Bu değişikliği yaptıktan sonra metin dosyasını kaydederek kapatın. Ardından internet bağlantısını yeniden başlatmak için Terminal'de alttaki komut kullanın. Eğer bu komut işe yaramazsa bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekebilir.

sudo /etc/init.d/networking restart

Son olarak ise resolv.conf dosyasını düzenleyerek DNS adreslerinizi değiştirebilirsiniz. Ubuntu'nun güncel sürümlerinde artık bu dosya doğrudan kullanılmasa da bazı kullanıcılar hala bu yöntemi denemek isteyebilirler.

sudo rm -f /etc/resolv.conf

komutu ile mevcut sembolik bağımızı siliyoruz.

sudo -H gedit /etc/resolv.conf

ile açacağımız dosyamıza DNS sunucularını işliyoruz:

nameserver 8.8.8.8 nameserver 8.8.4.4

Dosyamızı kaydedip kapatıyoruz ve ardından şu komutu uyguluyoruz:

sudo chattr +a /etc/resolv.conf

Bu komut sonrasında dosyaya root dahil hiçbir kullanıcı yazamayacaktır, böylece DNS sunucuları sabitlenecektir. İlerleyen bir zamanda sunucular değiştirilmek istendiğinde önce bu komutun tersi uygulanmalıdır:

sudo chattr -a /etc/resolv.conf

Evet, yukarıdaki işlemlerden herhangi birini seçerek tamamladığınızda artık Ubuntu işletim sistemi üzerinde istediğiniz DNS adreslerini kullanarak yasaklı sitelere erişim sağlayabilirsiniz.

Yazımızı sonlandırmadan önce hangi DNS servisini kullanacağına karar veremeyen okuyucularımıza birkaç tavsiye vereceğiz. Herkesin hemen hemen bildiği ve kullandığı Google DNS adresleri (8.8.8.8, 8.8.4.4) artık maalesef her durumda çözüm olmamakta. Bu sebepten dolayı sizlerle kullanabileceğiniz diğer alternatif DNS adreslerini paylaşıyoruz. Yandex DNS veya OpenDNS kullanarak yasaklı sitelere erişim probleminizi çözebilirsiniz.

  • Yandex DNS: 77.88.8.8 - 77.88.8.1
  • Open DNS: 208.67.222.222 - 208.67.220.220
  • Google DNS: 8.8.8.8 - 8.8.4.4 (Bazı durumlarda çözüm sunamıyor, tercih size kalmış.)

Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz, alternatif DNS adreslerini sizler de okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.